Ελληνική Ιστοσελίδα PC-BSD

by telemaxos

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Χωρίζοντας τον δίσκο.

Ο δίσκος μπορεί να χωριστεί σε μέρη. Για να εγκαταστήσουμε το PC-BSD θα χρειαστεί να μικρύνουμε ένα partition (κομμάτι του δίσκου που μπορεί να τον περιλαμβάνει ολόκληρο ή να είναι μόνο κάποιο μέρος του) ώστε να δημιουργηθεί χώρος για το PC-BSD και να φτιάξουμε ένα νέο partition.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης απαιτεί να έχει ο δίσκος ήδη χωριστεί ώστε να αποθηκευτούν κάπου τα δεδομένα. Για αυτό το λόγο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές τρίτων ώστε να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα/partition

DANGER!Πριν φτιάξετε ή δημιουργήσετε διαμερίσματα,
σιγουρευτείτε ότι θα έχετε αντιγράψει τα σημαντικά
σας αρχεία ως εφεδρικά σε ένα εξωτερικό μέσο
όπως ένα USB δίσκο και ότι θα το έχετε
αποσυνδέσει κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.


Σμίκρυνση του partition των Windows


Αν έχετε Windows στον υπολογιστή σας τότε μπορείτε με πολύ εύκολο τρόπο να μικρύνετε το partition των Windows και να αφήσετε ελεύθερο χώρο για το PC-BSD. Για να ξεκινήστε μπείτε στο Start menu ➜ right-click Computer ➜ Manage ➜ Storage ➜ Disk Management.

Αφού δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στο δίσκο πρέπει να μικρύνουμε ένα από τα υπάρχοντα διαμερίσματα. Συνήθως διαλέγουμε το μεγαλύτερο που τις περισσότερες φορές είναι ο δίσκος C . Κάνουμε δεξιό κλικ και μετά κλικάρουμε στο "Shrink Volume". Θα χρειαστεί να περιμένετε για λίγο για να δείτε το παρακάτω παράθυρο:
undefined
Σε αυτό το παράδειγμα υπάρχουν 321089MB τα οποία δεν χρησιμοποιούνται. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε από το συγκεκριμένο κομμάτι ώστε να μικρύνει αλλάζοντας αυτό τον αριθμό.

Αφού τελειώσετε μπορείτε να πατήσετε Shrink. Θα δείτε τον ελεύθερο χώρο σαν την παρακάτω εικόνα:
Προσέξτε ότι δημιουργήθηκε ένα τετραγωνάκι με μια μαύρη γραμμή που στο πάνω μέρος που γράφει Unallocated! Φτιάξτε ένα νέο partition στον χώρο αυτό και σημειώστε το μέγεθος του σε MB ώστε να ξέρετε πιο partition να επιλέξετε προς εγκατάσταση.
 

Parted Magic: Το εργαλείο για να φτιάξουμε ένα primary partition.

Το Parted Magic είναι ένα γραφικό, εύκολο στην χρήση εργαλείο για να επεξεργαστούμε τον δίσκο μας το οποίο είναι πακεταρισμένο σε ένα live CD. Για να χρησιμοποιήσετε το Parted Magic κατεβάστε το τελευταίο αρχείο .iso.zip. Ξεπακετάρετε (με το WinZip) το και "κάψτε" αρχείο .iso σε ένα CD ή DVD (Πατήστε πάνω στο αρχείο 2 φορές). Βάλτε το CD κατά την εκκίνηση.του υπολογιστή σας αφού πρώτα έχετε ρυθμίσει το BIOS να φορτώνει το CD tray πρώτα στην καρτέλα Boot Options.
Πατήστε με enter στο Default settings (Runs from RAM) και μετά αφού το σύστημα φορτωθεί πατήστε στο εικονίδιο "Partition Manager".

Επιλέξτε το partition προς σμίκρυνση και πατήστε στο κουμπί "Resize/Move"
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το διάλογο που θα ανοίξει. Για να μικρύνεται το partition των Windows, χρησιμοποιείστε τo βελάκι. Το κίτρινο μέρος δείχνει την ποσότητα αρχείων. Ενώ το άσπρο δείχνει τον ελεύθερο χρόνο του partition. Το μαύρο δείχνει τον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί.
Θα εμφανιστεί πάλι ο πίνακας αλλά αυτή την φορά με τις αλλαγές. ΑΥΤΈΣ Η ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΊΝΕΙ. Για να γίνουν πατήστε στο "Apply"
Τώρα επιλέξτε το κενό χώρο ("unallocated"). Πατήστε το κουμπί "New". Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το παράθυρο που θα εμφανιστεί. Το μόνο που πρέπει να πειράξετε είναι το Create as:. Εκεί επιλέξτε το Primary Partition. Στο label πληκτρολογήστε κάτι σαν PC-BSD. Μια καλή ιδέα είναι να σημειώσετε το μέγεθος σε ΜΒ και το filesystem του partition ώστε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης να επιλέξετε το σωστό Partition για εγκατάσταση. Τέλος μην ξεχάσετε ότι πρέπει να μετακινίσετε τα βελάκια γιατί απο προεπιλογή το partition θα πέρνει μόνο 8 MB. Στο παράδειγμα μας, το partition έχει 2048 MB. Επιλογή MB με μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται απο το πεδίο "New Size (MiB)" (πρώτη στήλη, το δεύτερο).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ APPLY

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου